Ekonomi

Diyarbakır’dan Türkiye’ye Süt Peyniri Gönderiliyor

Diyarbakır’ın Ergan ilçesinde köylülerin kendi imkanlarıyla ürettiği süt peyniri, Türkiye’nin birçok yerine gönderilerek sofraların vazgeçilmez lezzeti haline geliyor.

Ergani ilçesine bağlı Güneştepe köyünde 20 yıldır mandıracılık yapan Zülfük Gümüş, kendi imkanlarıyla 11 köyden günlük topladıkları sütlerle, ürettikleri her çeşit peyniri hem Diyarbakır’ın hem de Türkiye’nin birçok noktasına gönderiyor. İlkbaharda ineklerin süt oranının yüksek olması nedeniyle günlük 8 ton süt toplanarak 1 tona yakın peynir elde edilmektedir. Yaz aylarında ineklerin sütten kesilmesi nedeniyle bu oran 2 tona düşüyor ve günde 300 kilogram peynir üretiliyor. Üretilen peynir sayesinde köyde 10 kişiye istihdam sağlanıyor.

Köyden topladıkları sütleri hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal haliyle vatandaşlara sattıklarını söyleyen Zülfük Gümüş, kargolara yetişemediklerini söyledi. Gümüş, “20 yıldır mandıracılık yapıyorum. İlçemizdeki 11 köyden süt toplayıp bulunduğumuz köye getiriyoruz, fermente ediyoruz. Bahar aylarında 7-8 kişiyle çalışıyoruz. Şu anda süt üretimi yapıyoruz. 4 kişi çalışıyoruz.Günde 1 ton peynir üretiyoruz.Günlük 300 kilo peynir üretiyoruz, yaz aylarında ineklerin sütten kesilmesi nedeniyle 2 tona kadar düşüyoruz.Ürettiğimiz peynirleri Diyarbakır ve birçok ilimize gönderebiliyoruz. Türkiye’nin her yerine kargo ile. Kargolarımız durmuyor, siparişlere yetişemiyoruz. “Farklı tipte fitiller üretiyoruz. Köyden aldığımız gibi aynen vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz” dedi. – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu