Ekonomi

Kuyumcuların kurduğu ‘ihbar hattı’ hırsızların ve dolandırıcıların kabusu oldu

kuyumcular Antalya’da; Sahte, çalıntı ve düşük kalibreli altınları yüksek kalibreli göstererek takas etmek isteyenlere karşı kurduğu Whatsapp ihbar hattı hırsızların ve dolandırıcıların korkulu rüyası haline geldi. Çalınan ve yanlış hizalanan mücevherlerin raporları saniyeler içinde tüm kuyumculara ulaşır. Şüpheliyle karşılaşan kuyumcular, zanlıyı oyalayarak polise teslim etti.

Antalya’da kuyumcular, hırsız ve dolandırıcıların ele geçirdiği altınların satışını engellemek için ‘Whatsapp hattı’ kurdu. 250 esnafın yer aldığı kümede saniyeler içinde tüm kuyumculara bildirim ulaşıyor. Kuyumcular, son yıllarda fiyatı artan geçersiz ve çalıntı altınları satmaya çalışan dolandırıcılara karşı kurdukları Whatsapp kümesi aracılığıyla birbirlerine haber veriyor. Şüpheli gördükleri kişi ve eserlerin fotoğraflarını setteki meslektaşlarıyla paylaşan kuyumcular, bu sistemle sahtecilik mağduriyetini önemli ölçüde azalttı. Alarm kümesi üzerinden gelen eseri uzun süre inceleyen kuyumcular, şüpheli kişileri de polise ihbar ediyor.

“Altının gramının 1.700-800 TL’ye çıkmasını bekliyoruz”

Antalya Kuyumcular Çarşısı’nda 36 yaşındaki kuyumcu Süleyman Koç, fiyatlar yükselince müşterilerin azaldığını belirterek, “Parası olan gelir yatırım için altın alır. Altının gramının 1.700-1000’lere kadar çıkmasını bekliyoruz. 800 TL “Bilerek alıyorlar. 2-3 aydır altın alınmıyor. Yurt dışından müşterilerimiz de gelip altın alıyor. Bilezik, çeyrek ve yarım altın alıyorlar. Sonra gelip ‘iyi ki almışız’ diyorlar.”

“Şu anda gramın yarısı ve yarısı takılıyor”

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya’ya yapılan göçün etkisini değerlendiren Koç, “Bu durum bize yansımadı. Aldıkları altınlar bizde yok.” Düğünlerde takı çeşitliliğine değinen Koç, “Düğünlerde daha çok tam, yarım ve çeyrek takılırdı. Şu anda gram ve yarım takılır. Vatandaşlarımızın düğün için ayırdığı bütçe 500 bin TL’yi geçiyor. Ancak bu durum gittikçe zorlaşıyor.”

“Hırsızlar girdikleri evlerde dedektörlerle bile altın arıyor”

Fiyatlar yükselince dolandırıcıların artmaya başladığını belirten Koç, “Hırsızlıklar evlerde daha sık olmaya başladı. Altın pahalanınca sahte altın da veriyorlar. Düşük ayar altın üretiyorlar. Hırsızlar altın bile arıyor. girdikleri evlerde dedektörler var. Vatandaşlar dikkatli olsun. Geliyor” dedi.

“Bu bildirim sınırı işimizi kolaylaştırdı, son zamanlarda daha çok kullanmaya başladık”

“Whatsapp hattı” hakkında bilgi veren Koç, “Grubumuzda 250 kişi var. Kümeden direkt raporlar alıyoruz. Gelen işlere de dikkat ediyoruz. Herkes saniyeler içinde bahşiş alıyor. İşlere bakıyoruz. önce iş hırsızlıksa kişinin dikkatini dağıtarak polise haber veriyoruz.”Bu ihbar sınırlaması bizim işimizi kolaylaştırdı, son zamanlarda daha çok kullanmaya başladık” dedi. – ANTALYA

haber-cayirli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu